React Amsterdam: 4 learnings

React, een Javascriptbibliotheek om interfaces mee te bouwen, organiseert ieder jaar conferenties wereldwijd. In Nederland vindt de grootste React conferentie plaats. Dit jaar stond de Kromhout Hal op zijn kop met meer dan duizend frontend developers van over heel de wereld! Meer dan 25 sprekers deelden de laatste ontwikkelingen op softwaregebied. Onze frontend developers, Pim Godding en Patrick Duffy, waren ook van de partij! En delen graag de vier meest interessante talks.

Kijkje onder de motorkap (Dodds)

De conferentie werd afgetrapt door Kent C. Dodds. Kent is een zelf ondernemende tutor die onder andere workshops geeft aan frontend developers die React willen leren kennen. Aangezien React geschreven wordt in JavaScript XML (JSX), en dus niet normale JavaScript, raadt Kent iedereen aan om eerst eens een kijkje onder de motorkap te nemen. Welke code wordt daadwerkelijk uitgevoerd wanneer je in React een nieuw element aan maakt? Hij geeft aan dat het van belang is dat je weet hoe React fundamenteel in elkaar zit. Zodra je weet hoe de code gecompileerd wordt, kunnen er betere keuzes gemaakt worden. Mocht je willen weten hoe JSX werkt, dan kun jij bijvoorbeeld Babel JS gebruiken om te zien wat de output is.

React Amsterdam1

Bekijk hier de talk van Kent.

Vermijd valkuilen (Kshetrapal )

Siddharth Kshetrapal is een zelfstandige frontend developer uit India. Hij laat tijdens zijn talk verschillende valkuilen zien, die regelmatig gemaakt worden. De valkuilen tonen aan dat voor de hand liggende keuzes heel gemakkelijk de code complexer kunnen maken. Door gebruik te maken van de nieuwe React Context API en React Hooks laat Sid zien hoe deze valkuilen te vermijden zijn en zo de code complexiteit laag te houden. Sid neemt je via een leuk voorbeeld mee om zo alle nieuwe snufjes van React te laten zien.

React Amsterdam 2

Bekijk hier de talk van Sid.

Algemene taal voor designers / developers (Okonetchnikov)

Andrey Okonetchnikov, een russische designer en frontend developer, toont met voorbeelden aan dat er op dit moment een vraag is naar een algemene taal voor designers en developers. Designers en developers hebben namelijk allebei andere verantwoordelijkheden, maar wel hetzelfde doel. Designers zijn vooral gefocust op het visuele aspect terwijl developers op het technisch aspect focussen. Andrey geeft als voorbeeld hierbij dat een designer één knop ziet, terwijl die knop voor een developer op drie verschillende manieren tot stand kan komen. De algemene taal voor designers en developers wil Andrey oplossen aan de hand van een plugin voor een populair design programma genaamd Sketch. De plugin is ontwikkelt door Airbnb en heet React Sketch. Hij had het over hoe frontend developers en designers beter met elkaar konden werken door middel van React Sketch. Hiermee kunnen React componenten geïmporteerd en geëxporteerd worden.

Sketch is een applicatie waar veel designers snel een website kunnen ontwerpen, nu is er ook een plug-in voor Sketch ontwikkeld door Airbnb om React Componenten rechtstreeks in Sketch in te laden zodat de designer hiermee kan werken.

React Amsterdam 3

Bekijk hier de talk van Andrey.

Designen met React (Dalgleish)

Mark Dalgleish had het over designers die misschien beter JSX kunnen gaan leren. Dit is de taal die React gebruikt voor het renderen (tonen) van componenten. Dit lijkt een beetje op HTML. Seek, de grootste vacaturesite van Australië, heeft intern een tool ontwikkeld genaamd Playroom waardoor het erg eenvoudig wordt om lay-outs in elkaar te zetten voor een designer doormiddel van JSX. Daarnaast kun je in Playroom gelijk zien hoe het component er uit ziet in allemaal verschillende schermgrootte en kun je deze gemaakte lay-out eenvoudig delen met collega’s. Check Playroom op github

React Amsterdam 4

Bekijk hier de talk van Mark.

React Amsterdam was leuk en erg interessant. We hebben veel nieuwe dingen geleerd over React die bij toekomstige projecten goed van pas komen. Naast de uitgelichte sprekers, waren er natuurlijk nog veel meer sprekers. Mocht je daar interesse in hebben kan je die hier bekijken. Volgend jaar zullen we weer van de partij zijn!

Werken bij Bluebird Day?

Hi, ik ben Pim, scrum master en frontend developer bij Bluebird Day. Ieder jaar woon ik een aantal congressen bij om mijn skills verder te ontwikkelen en op de hoogte te blijven van de laatste updates en trends. Dat vind ik belangrijk in mijn werk! Jij ook?

Bekijk de vacatures