Blog

Hoe word je Shopware Certified Developer?

Het Duitse e-commerce platform Shopware 6 wordt steeds populairder. Niet alleen bij retailers en merken, maar ook onder developers die er webshops mee ontwikkelen.

Shopware 6 is een relatief nieuw framework, waarbij vooral de API-first opzet en de flexibiliteit van het CMS in de smaak vallen. Door die populariteit, wagen steeds meer developers zich aan een cursus om de titel 'Shopware Certified Developer' te bemachtigen. Wat je daarvoor moet doen en hoe gemakkelijk dat is, gaat onze developer Iwan je vertellen.

Wie ben je en wat is je rol?

“Ik ben Iwan van Zijderveld en ik werk als backend developer bij Bluebird Day. In mijn rol maak ik de zogenaamde ‘coole onderdelen’ van de website. Hierbij kun je denken aan synchronisaties en koppelingen met andere systemen. Eigenlijk ben ik ook full stack inzetbaar: ik kan zowel frontend als backend. Bij Bluebird Day focus ik me op backend.”

Waarom Shopware certified?

“Samen met een groepje developers besloten we onze kennis over Shopware 6 op te schroeven. Sommigen hadden al eerder aan projecten gewerkt met dit platform, voor anderen was het volledig nieuw. Er zat een nieuw Shopware project aan te komen voor een toffe klant van ons: instax, bekend van de polaroid foto’s. Dit motiveerde om meer te leren voordat de eerste sprint plaatsvond, en zo ontstond de mogelijkheid om het certificaat Shopware Certified Developer te halen.”

instax e-commerce platform mobileWat moest je er voor doen?

“Om het certificaat te halen, kregen we veel video’s te zien ter voorbereiding. Nadat we deze video’s bekeken, moesten we, gebaseerd op de inhoud ervan, een aantal vragen beantwoorden over de werking van Shopware. Bijvoorbeeld over het maken van een database model of over het werken met de API. Het is als het ware een soort toets die je afneemt.

Na die vragen gingen we ook praktisch aan de slag. De stof die in de video’s aan bod kwam was een mooie basis om zelf te werken binnen Shopware. Zo waren we de eerste twee weken bezig met het opzetten van een eigen Shopware omgeving, en volgden er in de weken daarna complexere taken. Hiervoor hadden we het videomateriaal zeker nodig!

Het hele traject duurde vijf weken, waarin we elke week een middag aan de training volgden. Veel van de geavanceerde onderdelen waren niet per se nodig voor het behalen van het certificaat, maar waren door Bluebird Day toegevoegd.”

De weg naar Shopware developer is ...?

“Het blijft natuurlijk een soort zelfstudie, maar we volgden het traject in een groep van ongeveer tien developers. Daarmee deden we check-ins voor mogelijke problemen die we in de video’s zagen, we documenteerden hoe je een omgeving op moest zetten en hielpen elkaar met het oplossen van andere issues.

Je hebt natuurlijk wel een behoorlijke voorsprong als je Symfony kent, omdat Shopware hierop gebaseerd is. Ik denk dat we het op deze manier snel geleerd hebben en ik vond het leuk om te doen!”

Shopware in de praktijk: wat doe je nu precies?

“Direct na het halen van het certificaat begonnen we aan de development sprint voor onze klant instax. Dit project hebben we ontwikkeld en geupdate naar de nieuwste versie van Shopware. Daarnaast pakten we initiatieven vanuit Bluebird Day op.

Een van de dingen waar ik mee bezig ben geweest is een betere ondersteuning van het deploy proces binnen Shopware. Wij werken hier met een vrij specifieke manier van deployen, die we zonder wijzigingen niet met Shopware konden gebruiken. Ik heb daarvoor een set losse deployment tools ontwikkeld, zodat we bijvoorbeeld plugins makkelijker kunnen installeren en updaten of modules kunnen bundelen.

Momenteel werk ik niet aan een Shopware project, maar een van onze collega-teams werkt aan een nieuw klantproject, Boerschappen, dat we ook in Shopware ontwikkelen. Daar kon ik bijvoorbeeld de laatste tijd bijspringen wanneer er vragen waren.”

Wat vind je fijn aan Shopware?

“Ik vind zelf dat het MVC model - wat staat voor model, view, controller - het enorm duidelijk maakt waar je precies moet zijn voor de wijziging die je wilt maken. En als backend developer word ik ook blij van de manier hoe Symfony in elkaar steekt, omdat de structuur veel duidelijker is dan bij bijvoorbeeld Magento.”

En wat minder fijn?

“Dat is helaas de dependency container: een object dat kennis bevat over de configuratie van andere objecten. Met deze kennis kan de dependency container het configureren deels automatiseren. Ik was hiervoor Laravel gewend, en daarin is het zo dat de dependency container standaard al veel kennis heeft. Daardoor hoef je zelf weinig te configureren. Binnen Shopware 6 moet je bijna alles zelf configureren, omdat de dependency container weinig kennis heeft. Je moet best veel handmatig toevoegen om aan een werkbaar kennisniveau te komen. In andere frameworks hoeft dat vaak niet.”

Als je moét kiezen: Shopware of Magento?

“Dat ligt natuurlijk aan het project. Magento heeft zeker voordelen en is volledig, maar zelf zou ik wel voor Shopware kiezen. In realiteit is dit afhankelijk van welke tools er nodig zijn of welke koppelingen we willen maken. Toch vind ik Shopware fijner werken. Magento is best wel ‘over engineered’, het is best wel ver opgesplitst. In Shopware heb je een veel duidelijker beeld van waar je precies mee bezig bent en het platform is minder zwaar.”