Mijn traineeship bij Bluebird Day (interview).

Afgestudeerd van je studie of niet op je plek bij je huidige job? Dan kan een traineeship interessant voor jou zijn. Voor onze voormalige trainee Jesse Vroegrijk was onze traineeship de ideale plek om zichzelf verder te ontwikkelen en in te stromen als frontend developer. Benieuwd naar zijn eerlijke mening? We vroegen hem het hemd van het lijf voor deze blog. 

 

Waarom koos je voor een traineeship?

"Na een paar jaar van baan te wisselen, ontdekte ik dat frontend development mijn passie is. Alleen wilde ik hier niet meteen als volledige junior voor gaan en vooral niet met een framework waar ik nog nooit mee gewerkt heb. Om op safe te spelen, koos ik voor een traineeship om alle ins and outs te leren die ik moet beheersen op een rustiger tempo."

 

Wat verwachtte je ervan?

"Ik verwachtte dat ik maanden lang in training zou zijn voordat ik iets voor klanten zou kunnen betekenen, maar na de eerste weken werd ik al ingezet voor klanten. Op kleine schaal natuurlijk, maar het gebeurde soms al wel. Dit was wel te danken aan het feit ik al voorkennis had."

 

Hoe heb je je eerste week ervaren?

"In één woord? Verfrissend. Het gebeurt niet vaak dat bedrijven begrip hebben voor mensen die in een werkomgeving graag nog door willen leren zoals dat bij Bluebird Day kan. Ook werd ik door het team hartelijk ontvangen en merkte ik aan de sfeer dat iedereen wist wat ze van je konden verwachten, in zowel prestaties als persoon. Dus de eerste week was eigenlijk gewoon heel tof!"

 

Op welke manier was het anders dan je voorgaande ervaring?

"Deze ervaring was heel anders dan zowel mijn ervaring als student of bij mijn vorige werkgever. Op mijn studie moesten we voornamelijk in de boeken duiken of websites maken zonder een duidelijk doel. Vergeleken met mijn vorige werkgever wordt de druk en de verwachting niet te hoog gelegd. Het is hier heel duidelijk wat de verwachtingen per niveau zijn. Haal je dit niet? Dan wordt er samen met jou gekeken hoe je dit wel kan halen in plaats van dat je buiten gezet wordt."

Traineeship bij Bluebird Day?

Met de Bluebird Day traineeship word je in zes maanden klaargestoomd om samen met je collega’s en klanten complexe vraagstukken te tackelen. Dit doe je niet alleen. Vanaf het begin krijg je een ervaren collega - je “buddy” - die je bijstaat. Wekelijks zit je samen met hem of haar en onderzoek je hoe jij je verder kunt ontwikkelen.

Waar je in de eerste maanden vooral onze (SCRUM-)werkwijze, systemen en tools leert kennen, wordt je trainingsprogramma na ongeveer twee maanden aangepast naar jouw persoonlijke voorkeuren. Van coding standards en version control tot PHP en HTML, afhankelijk van je voorkeur voor frontend of backend krijg je de handvatten toegereikt om een van onze top developers te worden.

Headless ontwikkelen, machine learning of een progressive web app? We zouden Bluebird Day niet zijn als je ook niet te maken krijgt met innovatieve technologie en ontwikkeltechnieken. Meer weten?

Ga naar traineeship

Wat heb je zoal geleerd?

"Een hele duidelijke competentie die ik hier geleerd heb: stappen zetten en uit je comfortzone treden om jezelf te verbeteren. Ik was altijd de wat stillere ja-knikker bij mijn vorige werkgever, omdat ik vaak niet wist waar iets precies over ging. Bij Bluebird Day wordt er juist niet verwacht dat je het precies weet, er wordt ruimte gemaakt om vragen te kunnen stellen.

Qua technieken heb ik vooral leren werken met Magento en SASS (SCSS), iets waar ik nog nooit eerder van gehoord had sinds mijn studie. Ook heb ik veel bijgeleerd over sommige ‘Coding Standards’. Dit zijn de voorwaarden waar de geschreven code aan moet voldoen om het netjes en overzichtelijk te houden."

 

Was er iets dat je lastig vond?

"Ik vond het in het begin lastig om buiten die comfortzone te treden en de switch te maken dat er wel rekening gehouden wordt met je kennisniveau. Dit heb ik openlijk tegen mijn buddy - de persoon waaraan ik gekoppeld werd bij binnenkomst - verteld en we hebben samen gekeken hoe we dit konden fixen. Door mij actief in meetings te betrekken en mij bijvoorbeeld naar mijn mening te vragen, leerde ik hier steeds beter mee om te gaan."

 

Wat vond je het leukst aan de traineeship?

"Het leukste van mijn traineeship bij Bluebird Day vind ik sparren. Ik kan altijd aan mijn buddy om hulp vragen. En in plaats van het antwoord al te geven, gaan we vaak even zitten om samen tot een oplossing te komen. Zo wordt er ook geluisterd naar wat ik te zeggen heb en wordt daar ook daadwerkelijk iets mee gedaan."

 

Heb je je traineeship behaald?

"Jazeker! De traineeship duurt in principe zes maanden en tussentijds volg je verschillende trainingen in LearnLinq. Met mijn buddy zat ik wekelijks samen om te kijken of alles nog op rolletjes liep en of ik vragen had. De traineeship is zo opgezet dat je na die zes maanden in principe mee kunt draaien in een team en je traineeship haalt."

Wat is je volgende stap?

"Ik ben nu werkzaam als junior frontend developer! Voor mij is de volgende stap het halen van mijn Magento certificering en daar ga ik samen met mijn buddy een plan voor maken."

Lees de blog Een Magento certificaat? Mijn weg er naar toe.

Kickstart

Trainee worden?

Hi! Mijn naam is Nick Geleedst, Tech Lead bij Bluebird Day, en samen met mijn collega’s heb ik de traineeship opgezet. Zou je hier meer over willen weten, neem dan gerust contact met mij op.

Neem contact op      of      076 204 304 6