Blog

Hoe video’s op je webshop je conversie boosten

Er zijn verschillende soorten video’s in te zetten op je webshop. Benieuwd naar de mogelijkheden en effecten ervan? In dit blogartikel word je wijzer over video-commerce!

Bezoekers van je webshop boeien, enthousiasmeren of aanzetten tot actie. Een leuk spelletje dat je speelt met de bezoekers van je webshop. Maar hoe fanatiek ben je? En is het ook effectief? Video is een goed middel om in te zetten om de aandacht van je bezoekers te trekken. De mogelijkheden met video worden nog te veel onbenut gelaten. Gebrek aan tijd, kosten en de juiste mensen zijn vaak genoemde redenen hiervoor. Maar het is toch aan te raden om eens goed te kijken wat video voor je kan betekenen. Het biedt volop kansen om je webshop te onderscheiden, je merk te profileren en bezoekers aan te zetten tot offerte aanvragen en aankopen: conversie dus! En daar draait het tenslotte allemaal om.

Verschillende video’s - verschillende doelstellingen

Het is altijd belangrijk om eerst vast te stellen wat je wil bereiken. Wil je van bezoekers klanten maken? Wil je een specifiek product onder de aandacht brengen? Of jezelf profileren als specialist? Allemaal verschillende doelstellingen, waarbij logischerwijs ook verschillende soorten video’s wenselijk zijn. Hieronder lees je over een aantal interessante mogelijkheden.

Productvideo

De functionaliteit of eigenschappen van een product zijn mooi weer te geven in een productvideo. En dat heeft veel effect op de intentie bij je webshopbezoekers tot het doen van aankopen. Productvideo’s voorzien bezoekers van enorm veel informatie en details van het product. Het is een perfecte manier om een product te demonstreren en de voordelen ervan onder de aandacht te brengen. Mensen willen graag het product zien, dus begin daar ook meteen mee in je video. Daarnaast heb je met bewegend beeld de mogelijkheid om meer beleving bij het product te creëren.

Zeker wanneer je product veel voordelen heeft ten opzichte van vergelijkbare producten of wanneer de specificaties nog niet veel vertellen over het product, is het inzetten van een productvideo een slimme zet. Omdat je een productuitleg met bewegend beeld en een voice-over versimpelt. En je op deze manier in staat bent om veel details van het product over te brengen. Logischerwijs schept die helderheid over een product vertrouwen bij de kijker voor het maken van de juiste keuzes.

Instructievideo

Soms is het effectief om net nog iets verder te gaan dan alleen een product tonen en hier uitleg bij geven. Bijvoorbeeld bij technische producten of producten die geïnstalleerd of in elkaar gezet moeten worden. Een instructievideo biedt dan uitkomst, want een stappenplan is goed te visualiseren in een video. Het helpt de bezoeker, die zo precies ziet wat hij ontvangt bij een aankoop. En een heldere uitleg krijgt over hoe je het product werkend krijgt. Ook hierbij geldt dat een goede instructie kijkers kan overtuigen een aankoop te doen, doordat ze het idee hebben goed te weten wat ze kopen na het zien van een heldere instructievideo. Coolblue is een meester in instructievideo's.

Testimonialvideo / referentievideo

De kracht van de ‘derde’. Social proof. Het zijn niet voor niks veelgehoorde termen in de marketing. We zijn o zo gevoelig voor de mening van anderen. Dus waarom deze niet benutten? Consumenten zijn eerder geneigd producten te kopen van bedrijven die reviews krijgen van klanten. Maar liefst 91% van de websitebezoekers gebruikt ze om te bepalen of een website betrouwbaar is. Veel webshops zetten al de tekstuele reviews in. Maar (in combinatie) met een testimonialvideo of referentievideo maak je het nog persoonlijker. En dat werkt! Omdat de doelgroep zich dan kan identificeren met de verteller en deze mogelijk herkent in (probleem)situaties. De sociale bewijslast krijgt zo meer impact. Zeker showen dus, die happy customers!

Wel een belangrijke kanttekening hierbij: wees authentiek en geloofwaardig. Ga dus voor echte consumenten, echte verhalen. Juist de echtheid is wat verkoopt. Verhalen van mensen die geen commercieel belang hebben bij het verspreiden van een review, wekken het meeste vertrouwen op.

Promotievideo

Wil je een specifiek product bekendmaken bij een groter publiek, dan is een promotievideo een goede keuze. Met een promotievideo ben je goed in staat de kijker in een bepaalde sfeer mee te nemen. Waardoor ze meer gevoel krijgen bij je merk of het product. Maar uiteindelijk draait het wel om de inhoud. Het is cruciaal om de aandacht van de kijker vast te houden en to the point te komen. Met het voorstellen van je organisatie, een product of de voordelen bijvoorbeeld. Inspelen op emotie helpt voor het vasthouden van aandacht. Iemand die je video grappig vindt of ontroert raakt, zal je merk sneller onthouden. Voor een promovideo zijn veel verschillende concepten te bedenken. Bijvoorbeeld een trailer of splash video, interview of inspiratievideo. Maar ook een korte commercial leent zich goed voor promotie, zoals bij dit 'echte mannen-cadeau'. Starbucks weet kijkers ook altijd goed mee te nemen in hun moodvideo's.

Interactieve en shoppable video: de toekomst

Ook als je meer directe verkoop wil realiseren, biedt video mogelijkheden. Wanneer video echt een meetbare conversiemagneet wordt? Met interactieve (klikbare) elementen! Zoals buttons, keuzemenu’s en linkjes. Als je hier als kijker op klikt, word je meteen naar de juiste productpagina’s gebracht. Hiermee kun je van kijkers binnen no-time kopers maken, in slechts enkele klikken.

Shoppable video’s gaan nog verder dan interactieve video’s. Omdat er in dit soort video’s nog meer rekening gehouden wordt met de buyer journey van de doelgroep. Een goede shoppable video voldoet aan de verwachting van de kijker in die specifieke fase van de buyer journey en houdt rekening met device en gedrag. Zo bevinden de meeste smartphone en tabletgebruikers op webhops zich vaak nog in de oriëntatiefase. Van deze bezoekers maak je klanten door ze veel en duidelijke informatie te bieden, want dat geeft ze vertrouwen in een goede aankoop. En plaats een CTA in je video. Een shoppable video is een op de kijker afgestemde video. En die afstemming (lees: relevantie!) zorgt voor een optimale conversie.

Waarom starten met video op je webshop?

Je wordt goed gevonden in Google

Met inzet van video, wordt je webshop beter gevonden in Google. Zeker als je de video’s ervoor optimaliseert. Dus als je de belangrijke zoekwoorden in zowel de naam van je video als in de titel en omschrijving gebruikt. En ze plaatst op een pagina met tekst die dezelfde relevante woorden bevatten. Door productvideo’s te koppelen aan producten uit je webshop, worden ze beter gevonden. Productvideo’s verschijnen ook direct in de Google zoekresultaten en dat betekent: meer bezoekers (en meer omzet)! Vanuit Youtube is het ook mogelijk om een link toe te voegen aan je video. Met één klik gaat een bezoeker dus naar je webshop, direct naar het juiste product.

Bezoekers willen video!

Webshopbezoekers zijn nog nooit zo op hun wenken bediend als nu. Ze hebben geen zin om lange en lastige productteksten te lezen. Veel liever kijken ze een video, om zonder enige moeite de juiste informatie te krijgen. Dit hoort bij de huidige ontwikkelingen die we online zien. De tijd die mensen doorbrengen met het kijken naar video’s op het internet blijft stijgen. Een video heeft veel aantrekkingskracht. Mensen zijn snel geneigd erop te klikken. Als je ze dan op een juiste manier bij je shop of product weet te betrekken en te overtuigen, volgt er veel sneller een aankoop.

Jezelf profileren en persoonlijk zijn

Video biedt je tal van opties om er ook iets van je organisatie in te stoppen. Over een specialisme bijvoorbeeld. Maar ook hoe je als merk communiceert. Een persoonlijke touch, zoals in fysieke winkels wordt ervaren. Die betrokkenheid is online lastiger, maar met video toch goed mogelijk! Een kijker is tenslotte ook persoonlijk te begroeten in je video, je kan ook iets tonen over het productieproces of een kijkje achter de schermen geven. Wanneer je jouw webshop meer ‘gezicht’ geeft, worden klanten loyaler. Omdat ze zich dan meer verbonden voelen met je merk. Met aansprekende content verras je bezoekers, die hierdoor een positief gevoel bij je merk ontwikkelen. Zo ben je in staat jezelf te onderscheiden. Ga voor persoonlijk en authentiek, dat heeft een sterke impact.

Aan de slag met video in jouw webshop

Bedenk goed voor je begint, welke uitdagingen je wil aanpakken. Wel bezoekers, maar geen aankopen? Mist er een duidelijke profilering van je merk? Zijn er specifieke producten die extra aandacht goed kunnen gebruiken?

Bij dit soort uitdagingen is video absoluut een goede booster. Uiteraard geldt hierbij: hoe aantrekkelijker de content, hoe beter. En met aantrekkelijk kunnen we ook stellen: relevant. Zorg dat je weet wat jouw bezoekers aanspreekt, waar ze naar op zoek zijn. En speel daarop in. Als ze zich aangesproken voelen, is de kans groter dat ze zich aangetrokken voelen tot wat je aanbiedt. Slaat je video aan? Dan wordt je succes des te groter. Want een langere kijktijd, heeft direct effect op de ranking in Google. Likes en shares spelen ook een rol bij de vertoning in Google.

Tot slot is ook Artificial Intelligence (AI) iets om te omarmen, voor meer succes van je video’s. Door AI kunnen woorden in voice-overs herkend worden, en direct geïntegreerd worden als ondertiteling. Die ondertiteling kan vervolgens als tekst gevonden worden in zoekmachines. Video’s worden met AI dus op inhoud nog beter vindbaar!