PWANet zo gebruiksvriendelijk als een native app

Progressive Web Apps

Wat zijn Progressive Web Apps (PWA) en waarom kunnen ze een serieus alternatief zijn voor een native app? Ontdek nu alle mogelijkheden en voordelen.

Lees verder

Progressive Web Apps

Progressive Web Apps (PWA) zijn websites die zich gedragen als een applicatie. Het is een relatief nieuwe technologie en voor veel mensen nog een vaag begrip. Een PWA zit tussen een native app en een website in, en kan het gemak van een native app bieden via de browser. Het blijft dus een website maar het gebruikt de native functionaliteiten van een mobiel apparaat. De gebruiker ervaart zo de website als een native app.

Native app v/s Instant app v/s PWA

Er wordt veel gesproken over PWA's, instant apps en native apps, maar wat is het verschil precies? Een native app wordt specifiek ontwikkeld voor een platform zoals IOS, en wordt aangeboden in de app store van je smartphone. Instant apps en PWA's lijken veel op elkaar. Beide kunnen direct en zonder download gebruikt worden en beide zijn deelbaar via een bepaalde link. Het grootste verschil: PWA's zijn niet gekoppeld aan smartphone features, zoals Bluetooth, en instant apps kunnen niet geïndexeerd worden door zoekmachines.

Kwalitaria

Natuurlijk de lekkerste

Bij de franchiseformule van Kwalitaria hoort een vooruitstrevend e-commerce recept. We ontwikkelden een volledig headless omgeving die in verbinding staat met Drupal en kassasysteem NTF. Hogere engagement en klantloyaliteit staan nu dagelijks op het menu.

Voordelen van PWA's

Kiezen voor een PWA kan in heel veel situaties de juiste keuze zijn. Belangrijk is altijd dat je de wensen en eisen van de eindgebruiker in gedachten houdt. Met name op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en performance geeft een PWA je een ontzettend grote voorsprong tegenover je concurrenten. Ze geven immers een aanzienlijk beter mobiele gebruikservaring omdat ze betrouwbaarder, sneller en interactiever zijn. En er is meer:

  • Tijd- en kostenbesparing
    PWA's worden ontwikkeld met standaard webtechnieken, zoals HTML, en daardoor zijn ze relatief goedkoper om te implementeren en onderhouden dan een native app, welke bijvoorbeeld draait op IOS. Maar dat is niet het enige voordeel. PWA's kunnen snel worden ingericht, aangezien deze via een website in een nieuw scherm (zonder adresbalk) worden geopend. En webdevelopers kunnen eenvoudig nieuwe versies lanceren en bugs fixen.

  • Gemak voor je gebruiker 
    Gebruikers hoeven niet een applicatie aan te schaffen. Ze hoeven geen app te downloaden. Ze hoeven zelfs geen app te updaten. Surfen naar de website is voldoende om van dezelfde gemakken als een native app te genieten. Het biedt dus gemak, het is vrijblijvend en de gebruiker houdt meer beschikbare ruimte over op zijn of haar smartphone of tablet.

  • Hoger in zoekmachines
    Een Progressive Web App is én blijft een website en dit biedt voordelen voor SEO omdat een Progressive Web App wordt geïndexeerd door Google. Tegenwoordig is javascript ook te indexeren en te optimaliseren voor zoekmachines, en Google Tools maakt het mogelijk om PWA's te optimaliseren met SEO-audits via de devtools in Chrome, Hierin zijn snelle laadtijd en beveiliging belangrijk. Het gebruik van een PWA kan je positie in Google dus een flinke boost geven.

Native app of PWA?

Verbeterde vindbaarheid, gebruiksvriendelijk en mogelijkheden voor marketing. Meer weten over Progressive Web App of native apps en wat een betere optie is voor jouw business?