Blog

Koppelingen zonder code? De kracht van low-code platforms

Je herkent het wel: je hebt de gegevens van een product aangepast in je PIM-systeem, maar ziet de aanpassingen niet terugkomen in de frontend van je webshop. Gefrustreerd bel je naar een Product Owner of developer en vraag je waar het aan ligt. Kan dit verleden tijd zijn? In deze blog leer je wat een low-code platform is en hoe dit dé oplossing kan zijn. Bovendien laten we je kennis maken met Elastic.io en onze favoriete features van dit integratieplatform.

Elastic.io, een low-code oplossing

Digitale platforms waar alleen developers wegwijs mee kunnen, zoals Angular, noemen we ook wel ‘high-code’ platforms. Je hebt veel code nodig om het te gebruiken, want zonder kennis van PHP kun je hier niets mee. Veel integratieplatforms zijn high-code. Vandaar dat we gewend zijn om hiermee erg afhankelijk te zijn van developers. Zij bouwen immers alle koppelingen handmatig en voegen deze toe aan het high-code platform.

Bij Elastic.io is dit niet het geval. Dit is namelijk een ‘low-code’ platform. Je raadt het al: hierbij heb je weinig code nodig. Low-code platforms zijn daardoor veel toegankelijker, ook voor niet-developers. Door het gebruik van buttons, dropdowns en andere menu’s leg je veel makkelijker een koppeling tussen twee of meer platformen. In Elastic.io noemen we deze ook wel ‘flows’, bestaande uit gemakkelijk aan elkaar te linken ‘elementen’: kleine onderdelen met voorgeschreven stukjes code. In de afbeelding hieronder zie je zo’n flow met elementen. In uitzonderlijke situaties moet je een ‘custom’ element aan je flow toevoegen, welke zelfgeschreven code bevat. Helemaal zonder development kennis kun je dus niet.

Elastic.io flow voorbeeld

Low-code v/s high code

De eenvoud van low-code platforms (en dus van Elastic.io) is daarmee ook het belangrijkste verschil en voordeel van low-code platforms. De koppelingen die je maakt zijn visueel gemaakt, waardoor het overzichtelijk en toegankelijk blijft. Iedereen kan gemakkelijk onderdelen en details van je koppelingen terugvinden en inzien. Door de simpele opzet kan bijvoorbeeld een klant of Product Owner taken op zich nemen die developers normaal uitvoeren. Die hebben daardoor meer tijd om nieuwe features te ontwikkelen. Bovendien werken developers sneller in low-code platforms: onze collega’s konden in ongeveer een uur een nieuwe koppeling leggen binnen Elastic.io, terwijl dit bij andere systemen soms een dag kost.

De voordelen van high-code platformen? Meer vrijheid. Binnen low-code platforms ben je afhankelijk van de features die je aangeboden krijgt. Soms kan het koppelen een flinke puzzel zijn, zeker bij complexere data flows. Bijvoorbeeld het aanmaken van een nieuw klant account, waar het systeem eerst moet checken of deze al geregistreerd is en daarna de data transformeert voordat het doorgestuurd wordt naar de database. Zoiets kan voor een ervaren developer minder tijd kosten om handmatig te doen, dan om de losse onderdelen te zoeken en in te stellen in Elastic.io. Omdat je bij high-code alle code zelf schrijft, kun je alles finetunen zoals jij dat wil. Je hebt daarnaast nooit te maken met ontbrekende koppelingen. Wel moet je alle aanpassingen en updates bij high-code platforms handmatig doorvoeren. Ze zijn dus erg arbeidsintensief.

De kracht van Elastic.io

Het handmatig doorvoeren van updates aan je koppeling, dat is bij Elastic.io niet nodig. Het is namelijk een zogeheten IPaaS, een Integration Platform as a Service. Je neemt dus de gehele technische afhandeling bij Elastic.io af als dienst. Voor een maandelijks bedrag krijg je toegang tot de software, maar hoef je zelf niet te denken aan hosting, updates of onderhoud. Is er een nieuwe versie van Magento gereleased? Dan werkt Elastic.io de Magento koppelingen netjes voor je bij. En voor hoge nood kun je terecht bij hun supportafdeling.

Ook het rollen- en rechtensysteem van Elastic.io is ideaal. Verschillende typen gebruikers krijgen toegang tot verschillende functionaliteiten binnen het platform. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat bepaalde contacten de bestaande flows wel kunnen inzien, maar niet aanpassen. Super handig wanneer je bijvoorbeeld een klant of accountmanager de gemaakte koppelingen in wil laten bekijken, zonder risico op foutieve aanpassingen. Dit is ook erg handig geregeld bij de logbestanden die Elastic.io bijhoudt. De logs zijn namelijk erg toegankelijk en makkelijk leesbaar gemaakt, waardoor iedereen snel ziet waar problemen zich voordoen. Een voorbeeld hiervan zie je in onderstaande afbeelding.

“Mijn favoriete feature? In Elastic.io kun je zogeheten ‘recipes’ maken en inzetten. De naam verklapt het al: met deze recepten voor koppelingen heb je de basisingrediënten (de snippets code) al klaar liggen en hoef je alleen zelf het sausje (de API’s van je nieuwe project) toe te voegen. Herbruikbaar, maar toch flexibel.”

Het pricing model van Elastic.io? Daar zijn wij blij mee. Je betaalt namelijk niet een vast bedrag per maand, maar enkel voor de data die jij gebruikt. Hoe minder je de server dus belast, hoe lager je kosten. Ideaal voor kleinere webshops, maar dit kan wel een aandachtspunt zijn voor complexere platforms. Niet alleen leveren developers de volledige vrijheid van high-code in, ze staan ook voor een extra uitdaging: hun koppelingen zo efficiënt mogelijk leggen. Het is dus even schakelen, zeker wanneer een developer nog niet gewend is te werken via een interface zoals gebruikelijk bij low-code platforms. Al met al zijn er dus overwegingen die je moet maken voordat je overstapt naar Elastic.io:

Voordelen Elastic.io / low-code

  • Makkelijk te gebruiken voor iedereen (developers, accountmanagers, klanten, etc.)

  • Sneller koppelingen leggen door herbruikbare onderdelen in te zetten

  • Lage kosten voor kleine tot middelgrote platforms

  • Overzichtelijke logbestanden

  • Uitgebreide rollen- en rechtensysteem

Nadelen Elastic.io / low-code

  • Minder vrijheid dan bij high-code platforms

  • Leercurve om efficiënte koppelingen te leggen

  • Hoge kosten bij veel dataverkeer of inefficiënte instellingen

Conclusie

Ondanks de initiële drempel voor developers bij het overstappen naar Elastic.io, zijn wij overtuigd van de kracht en het gemak van het platform. Bij nieuwe projecten gebruiken wij nu standaard Elastic.io als integratieplatform en zelfs een aantal bestaande klanten zijn overgestapt.

De visuele flows maken het fijn om in te werken voor developers en zijn toegankelijk voor niet-developers. Dat vergroot het draagvlak, zodat developers meer tijd hebben om nieuwe features te ontwikkelen. Niet-developers krijgen een veel betere inzage in de technische aspecten van het project. Bovendien maakt de makkelijke interface het mogelijk om uren aan werk terug te brengen tot een paar klikken.