Blog

Magento 2 Certified Professional: Mijn weg ernaar toe

Hoe behaal je het Professional Frontend Developer Examen? Een van onze frontenders geeft je insights en tips!

Innoveren in e-commerce kan alleen wanneer wij onszelf blijven ontwikkelen, als organisatie en als persoon. Daarom vinden we persoonlijke ontwikkeling enorm belangrijk. Iedereen krijgt jaarlijks een opleidingsbudget om te besteden aan cursussen, evenementen of workshop. Frontender Ezra Botter wilde zich graag verder specialiseren in Magento en spendeerde daarom een deel van zijn budget aan het studiemateriaal en examen van Magento. Hij mag zich nu 'Magento 2 Certified Professional' noemen! In deze blog deelt hij graag zijn tips en ervaring met betrekking tot (de voorbereiding) van het Magento 2 Certified examen.

Magento 2 Certified examen?

“Een tijdje geleden heb ik mij weten te certificeren voor het Magento 2 Certified Solution Specialist & Magento 2 Certified Professional Frontend Developer examen. Met Magento certificaten kun je als Magento specialist je kennis blijven ontwikkelen en aantonen dat je een e-commerce expert bent. Magento biedt officiële certificaten voor verschillende disciplines:

Magento 2 Certified Solution Specialist, voor specialisten met kennis op het gebied van e-commerce in het algemeen en kennis van het Magento 2 platform zelf, handig voor bijvoorbeeld Product Owners;

 • Magento 2 Certified Professional Frontend Developer, voor ervaren Magento 2 frontend ontwikkelaars;

 • Magento 2 Certified Associate Developer, voor beginnende Magento 2 ontwikkelaars;

 • Magento 2 Certified Professional Developer, voor ervaren Magento 2 ontwikkelaars;

 • Magento 2 Certified Professional Plus Developer, voor nog meer ervaren Magento 2 ontwikkelaars;

 • Magento 2 Certified Professional JavaScript developer, voor Magento 2 JavaScript ontwikkelaars;

 • Magento Certified Professional Cloud Developer, voor specialisten met kennis en vaardigheden met betrekking tot het deploy proces, testen, problemen oplossen en het werken in de Magento Commerce Cloud omgeving.

Een Magento 2 frontend ontwikkelaar maakt en past Magento-thema's aan, waaronder: templates, lay-outs, CSS, JavaScript en andere componenten van de frontend, inclusief vertalingen. Ik vertel je graag meer over het behalen van het Professional Frontend Developer examen.”

Wat!? Waarom?

“Door het behalen van een certificaat vergaar je kennis omdat je echt de diepte induikt. Het is dé manier om jezelf te toetsen of je de kennis in huis hebt. Het examen is best uitdagend, dus je mag trots op jezelf zijn wanneer je het hebt behaald. Het is de manier om kennis en vaardigheden aan te tonen, staat mooi op je CV en deze titel blijft geldig! Al is het goed om jezelf te blijven ontwikkelen, bijvoorbeeld wanneer een nieuwe versie wordt gelanceerd.”

Concreet: wat houdt het examen in?

“Het examen bestaat uit 60 meerkeuzevragen waar je 90 minuten de tijd voor hebt (ongeveer 1,5 minuut per vraag). Je hebt een minimale score van 63% nodig om het examen te behalen. Meer dan 38 vragen dus. Alle vragen hebben betrekking op Magento 2.2 Open Source en Commerce.

Indien je het examen wilt afnemen controleer dan altijd eerst op de website Magento over welke versie het examen gaat. Voor dit examen maakt het verschil tussen Open Source en Commerce niets uit omdat het om dezelfde codebase en architectuur gaat. Een voucher kost 260 Dollar en betaal met gebruik van je Magento account. Magento geeft zelf aan dat minimaal 1,5 jaar Magento 2 frontend ervaring een pré is.

Magento biedt een officiële study guide aan ter voorbereiding van het examen. Deze study guide is niet genoeg om het examen te behalen, maar geeft je wel de richtlijnen en onderwerpen ter voorbereiding. Het examen is verdeeld over 10 verschillende onderwerpen.

 • Thema’s. Hoe zet je een thema op?

 • Magento Design Configuration System, ofwel: Content > Design > Configuration.

 • Wat is Layout XML? Wat is een layout handle? Welke layout instructies zijn er allemaal?

 • Wat zijn templates? Hoe gebruik je ze?

 • Hoe worden static assets deployed?

 • Hoe initialiseer je JavaScript? Hoe werkt RequireJS? Hoe worden jQuery en jQuery Widgets gebruikt? Wat zijn mixins? Hoe zitten UI Components in elkaar en wat is KnockoutJS?

 • Alles over CSS stylesheets & LESS & responsive web design.

 • Hoe customize je specifieke Magento pagina’s zoals de homepage, product pagina’s, checkout etc.?

 • Hoe kan je teksten vertaalbaar maken en vertalen?

 • Wat is nodig binnen het ontwikkelproces? Denk aan caching en commandline interface.”

Magento 2 Certified Professional Frontend Developer Examen

“Voorheen had ik al een examen achter de rug: de Solution Specialist, dus ik was minder nerveus omdat ik al bekend met het examenbureau en de examenprocedure was. Daarnaast ben ik al sinds het begin van het platform bezig met Magento 2 en werk ik er elke dag mee. In vergelijking met het voorgaande examen, had ik veel meer vertrouwen in dit examen. Dit examen was ook vele malen makkelijker en de vragen lagen dichter bij de zaken waarmee ik elke dag mee werk. Ik behaalde het examen dan ook met een score van 93,33% en had zelfs nog een halfuur van mijn tijd over! De vragen die ik moeilijk vond waren de vragen over UI components. Dat is het meest geavanceerde onderdeel binnen de frontend van Magento 2.”

Hoe bereid je je voor?

“Een goede voorbereiding is het halve werk. Je kunt het best zo vroeg mogelijk beginnen en een planning voor jezelf maken (en jezelf daaraan houden!). Plan in wanneer je het examen wilt gaan doen. Zo heb ik voor mezelf een planning gemaakt waarin ik voor elke week tot aan het examen leesmateriaal en opdrachten heb verzameld en bedacht. Ik had al een voucher gekocht. Zo’n voucher is 1 jaar geldig en geeft dus een extra reden om te leren voor het examen. Een aantal weken vóór het examen, heb ik mij online voor het examen aangemeld via mijn Magento account. Er een aantal examenbureau’s verspreid door Nederland waar je het examen kunt afnemen. Mijn examen vond plaats in Eindhoven, maar er zijn ook examenbureau's in Den Bosch, Barendrecht, Rotterdam en Geldermalsen.

Tijdens het studeren heb ik ook gebruik gemaakt van de SwiftOtter’s study guide en oefentoets. SwiftOtter is een bedrijf dat o.a. study guides voor Magento examens uitbrengt met daarbij horende oefentoetsen van hetzelfde niveau als de daadwerkelijke examens. Naast deze study guide en oefentoets, heb ik de gehele Magento 2 frontend DevDocs bestudeerd en eigen resources verzameld, en eigen studie vragen bedacht om de theorie nog beter te begrijpen.

Bij Bluebird Day hebben we maandelijks kennissessies, waarvan ik er meerdere heb gegeven, en dat droeg ook bij aan mijn voorbereiding. Want kennis overdragen blijft de perfecte manier om je kennis te toetsen."

Tijdens het examen

“Voordat je het examen doet, eerst aanmelden en jezelf 2 keer identificeren, bijvoorbeeld met een ID en een bankpas. Alle spullen die je bij je hebt leg je in een kluis, waarna vervolgens de huisregels worden doorgenomen.Het examen is volledig digitaal. De surveillant is niet aanwezig in de ruimte maar kijkt mee via een camera. Je mag geen kladblaadje gebruiken maar je kunt vragen opslaan om deze aan het einde te herzien. Mijn tip: maak hier gebruik van! Sla alle vragen op waarbij je twijfelt, zodat je de vragen aan het einde nog even kunt controleren. Tijdens het examen kun je ook navigeren naar elke vraag. Voordat je de toets inlevert controleer nog even goed of alle vragen zijn ingevuld.”

Wat nu?

“Zodra je de toets hebt ingeleverd krijg je direct de uitslag op je scherm te zien. De uitslag wordt ook nog naar je mail verzonden. Het examen mag je helaas naderhand niet inzien. Je ziet dus niet welke vragen je fout had. Je krijgt slechts een overzicht van de 10 eerder benoemde onderdelen met daarbij de score in percentage dat bij het onderdeel gescoord is. Op deze manier kun je wel zien in welk onderdeel je minder goed scoorde en waar nog wat te behalen valt.”

Niet gehaald?

“Balen! Schrijf alles op wat je hebt onthouden en bestudeer onderdelen waar je slechter scoorde. Probeer het vervolgens zo snel mogelijk opnieuw te doen. Het examen mag je maximaal maar 4 keer overdoen. De 2e keer mag je 7 dagen na de vorige doen, de 3e keer 14 dagen na de vorige. De 4e keer 21 dagen na de vorige en de 5e keer 30 dagen na de vorige. Houdt hier dus rekening mee!”

Wel behaald?

“Gefeliciteerd! Je mag jezelf een Magento 2 Certified Professional Frontend developer noemen. Je kunt het certificaat via je account downloaden. Vergeet niet om de optie “Make my Profile Searchable in Certification Directory” aan te vinken zodat je vindbaar bent in de certification directory. Daarnaast kun je je CV en linkedIn updaten en het certificaat logo gebruiken.”

Succes in e‑commerce

“Ieder jaar krijg je een persoonlijk budget bij Bluebird Day, welke je kunt spenderen aan persoonlijke groei. Dat kan een cursus zijn, een certificering, een event of het bijwonen van een developers event. Bij Bluebird Day hechten we veel waarde aan ontwikkelen en vernieuwen, want vooral dan kunnen we innoveren en alleen maar meer waarde toevoegen aan het succes van onze klanten.”