Ontwikkelen
met een headless CMS.

Niet vastzitten aan regels, kaders of eigenschappen. Wil jij meer dan een standaard webshop? Kies voor een headless CMS en geniet van een betere performance en uniek webdesign!

Headless commerce / CMS

Wat is een headless CMS?

Laten we beginnen met een stukje theorie. Een webshop of website bestaat uit twee delen: frontend en backend. Frontend is het gedeelte van de website wat de bezoeker kan zien, backend is het beheergedeelte van de website. Kies je voor een traditioneel systeem zoals Magento of Drupal, dan worden deze twee delen als één systeem opgeleverd. Bij headless wordt er vanuit het CMS alleen een API beschikbaar gesteld die gebruikt kan worden om een eigen frontend te ontwikkelen.

Dit doen we voor:

De voordelen van een headless CMS.

Wij hebben al voor diverse klanten gekozen voor een headless oplossing, omdat je hiermee van diverse voordelen geniet. We zetten er een paar voor je op een rij.

  • Snellere realisatie van het herontwerp

De frontend van een webshop is vaak na vier jaar aan vervanging toe. Doordat de frontend bij een headless oplossing los staat van de backend, is dit onderhoud veel makkelijker. Er is namelijk geen specialistische kennis van jouw backend nodig, enkel de API.

  • Betere performance

Door de eenvoud van headless, beschikt het systeem alleen over de functionaliteiten je echt nodig hebt. Kies je bijvoorbeeld voor Magento, dan bevat het CMS ook modules die je niet gebruikt, maar wel actief zijn. Hierdoor is de code van een Magento webshop complexer dan die van een headless webshop en zijn de laadtijden doorgaans langer. Met een headless CMS verbeter je dus de performance van je site.

  • Gescheiden functionaliteiten

De eenvoudigere code zorgt er ook voor dat fouten sneller ontdekt en opgelost kunnen worden. Daarnaast kunnen onderdelen ook makkelijk worden vervangen, doordat ze gescheiden zijn van de backend. Overstappen van CMS kan dus relatief eenvoudig aangezien we enkel de API hoeven te vervangen.

  • Uniek webshop design

Veel populaire systemen zoals Magento of Wordpress bieden templates aan om de drempel voor het maken van een webshop te verlagen. Echter heeft dit als gevolg dat de layouts van veel van deze webshops op elkaar gaan lijken. Met een headless CMS kun je jouw onderscheidende design volledig realiseren zonder in te leveren op functionaliteiten.

Headless CMS voor en nadelen whitepaperGratis whitepaper - Alle voor- en nadelen van headless

Zoals je net hebt kunnen lezen: ontwikkelen op basis van een headless CMS biedt voordelen. Benieuwd naar de nadelen en of deze manier van ontwikkelen voordelig is voor jouw strategie? Dat lees je in onze whitepaper waarin we alle voor- en nadelen op een rij zetten.

Download whitepaper   
 

Heb ik een headless oplossing nodig?

Heb je als retailer omnichannel hoog op je lijstje staan of ben je van plan om over te stappen naar een nieuw CMS? Neem dan zeker een headless CMS in overweging; het is een mooi startpunt om je diensten vanuit daar uit te breiden en het bereid je voor op nieuwe technologie en functionaliteiten die zeker nog komen. Ook wanneer je webshop traag is voor je bezoekers of wanneer je zelf niet snel genoeg stappen kunt maken aan de voorkant, is headless een goede keuze.

Heb je echter al een maatwerk webshop die snel en gebruiksvriendelijk is op ieder device, dan is een overstap naar headless vaak minder aantrekkelijk. Omdat het werk dat gestoken wordt in het ombouwen naar de nieuwe architectuur dan minder impact zal hebben. Wil je weten of een headless CMS relevant is voor jou? Wij kijken altijd naar de oplossing die het best past bij jouw situatie en geven eerlijk advies.

Meer weten over headless?

Technologie ontwikkelt zich razendsnel. Daarmee ook jouw e-commerce platform. Een headless CMS biedt oneindig veel mogelijkheden. Maar is deze oplossing voor jou ook geschikt? Of is een bestaand platform als Magento of Drupal idealer? Mijn naam is Wim en ik praat er maar al te graag over! Neem contact met mij op.

Contact opnemen       of     076 204 30 46

Wim