Blog

Tips voor zoekmachine optimalisatie in Magento 2

Er zijn diverse Magento 2 zoekmachine optimalisatie (SEO) mogelijkheden. Alle optimalisaties hebben we voor jou op een rijtje gezet, mét instructies hoe je ze zelf toepast.

SEO optimalisaties in Magento 2: what's new?

Veel online shoppers starten hun zoektocht naar een bepaald product via een zoekmachine zoals Google. Als verkoper wil je daarom hoog in hun zoekresultaten eindigen. Je kunt je webshop op verschillende manieren hiervoor optimaliseren. Naast het schrijven van goede content en het werken aan je online populariteit, bijvoorbeeld door linkbuilding, kun je ook in je webshop veel optimalisaties doorvoeren om een betere positie in de zoekresultaten te krijgen. In Magento 2 zitten verschillende SEO optimalisaties.

In Magento 2 kun je heel eenvoudig je trackingcode toevoegen aan je webshop. De trackingcode zorgt ervoor dat Google Analytics statistieken van de website verzamelt van de bezoekersstromen, verkeersbronnen en paginaweergaves.

  • Trackingcode toevoegen? Ga naar: Stores -> Configuration -> Sales -> Google API -> Google Analytics. Het enige dat je hoeft te doen is de module inschakelen en het ‘Account Number’ in te vullen; dit is het Tracking ID uit Google Analytics. Dit ID kun je vinden onder Admin -> Tracking info in je Google Analytics account.

Zodra je de optie ‘Enable Content Experiments’ aanzet, kun je bij een product Google Analytics Experiment code toevoegen. Dit is een A/B test die je kan doen via Google Analytics.

Zoekmachinevriendelijke URL’s

Een product-URL wordt in Magento automatisch gegenereerd zodra je de SKU van het product hebt ingevuld. Mocht je de URL willen aanpassen van het product, dan kun je deze natuurlijk overschrijven.

  • Dit doe je door te gaan naar: Product -> Basic Settings -> Search Engine Optimization. Zorg er dan wel voor dat de checkbox ‘Create Permanent Redirect for old URL’ aangevinkt staat, zodat er automatisch een permanente redirect gemaakt wordt.

Daarnaast is het mogelijk om de categorie-URL toe te voegen aan de product-URL’s. Het toevoegen van de categorie-URL aan de product-URL verbetert de logica van je webshop. Je loopt alleen wel meer risico op duplicate content zodra het product in meerdere categorieën voorkomt. Een afweging die je moet maken dus.

  • Voor het toevoegen van een categorie-URL ga je naar: Stores -> Configuration -> Catalog -> Search Engine Optimization. Hier vind je de optie om categoriepaden toe te voegen.

  • De instelling ‘Create Permanent Redirect for URLs if URL Key Changed’ onder Stores -> Configuration -> Catalog -> Search Engine Optimization zorgt ervoor dat URL’s automatisch worden herschreven zodra de URL Key is veranderd. Deze optie staat in Magento standaard aan.

URL Rewrites

Net zoals in Magento 1 is het in Magento 2 mogelijk om URL rewrites via het beheerpaneel aan te maken. Zoals eerder beschreven: de meeste URL’s worden automatisch herschreven. Maar het kan voorkomen dat je dit handmatig wilt doen. Bijvoorbeeld omdat sommige pagina’s niet meer bestaan of omdat je webshop net nieuw is. Dan kun je deze niet-bestaande pagina’s laten redirecten naar een bestaande pagina via het beheerpaneel. Het is helaas niet mogelijk om URL rewrites in bulk of meervoud aan te maken door bijvoorbeeld een import.

  • Onder Marketing -> SEO & Search -> URL Rewrites staan de URL rewrites die via Magento gegenereerd zijn en die handmatig via de admin zijn toegevoegd. Om een URL rewrite toe te voegen, klik je op de knop ‘Add URL Rewrite’. Hier kun je een handmatige rewrite plaatsen of een URL rewrite voor een categorie, product of CMS pagina. Bij een URL rewrite selecteer je de store en vul je de velden Request Path (het pad dat je opvraagd) en Target Path (doelpad) in. Daarnaast kun je selecteren of het gaat om een tijdelijke (302) of permanente (301) redirect gaat.

Jouw Magento shop naar het volgende niveau?

Benieuwd hoe wij digitale ervaringen creëren binnen Magento / Adobe Commerce? Neem een kijkje tussen onze cases of neem contact op voor jouw vragen.

Canonical Tags

Heb je meerdere pagina’s die over hetzelfde onderwerp gaan en dus ook ongeveer dezelfde inhoud bevatten? Dan zien zoekmachines dat als “duplicate content”: dubbele inhoud. Dit is slecht voor je SEO. En dit komt sneller voor dan je denkt. Want zodra 2 verschillende URL’s verwijzen naar dezelfde content, ziet de zoekmachine dit al als duplicate content. Om een voorbeeld te noemen: het verschil tussen deze pagina: https://jouwshop.nl/cmspagina.html en deze pagina: https://www.jouwshop.nl/cmspagina.html is slechts de ‘www’. Toch ziet Google dit als twee verschillende pagina’s, maar de inhoud is wel hetzelfde. Google houdt hier niet zo van en zal je website minder hoog ranken in de zoekresultaten. Een belangrijk aandachtspunt dus.

Met een canonical tag kun je aangeven dat meerdere pagina’s gezien moeten worden als één pagina. Je plaatst de canonical tag op de pagina in de header-sectie van je html-code. De tag bevat een URL die verwijst naar de pagina die de originele inhoud bevat. Zoekmachines zien dan dat deze pagina’s bij elkaar horen en zorgt ervoor dat de originele pagina goed wordt geïndexeerd. Heb je binnen een bepaalde categorie zoveel producten dat er meerdere pagina’s voor nodig zijn om ze te presenteren (bijv. https://jouwshop.nl/women/tops-women.html?p=2), dan kan een canonical tag ervoor zorgen dat de opvolgende pagina’s refereren naar de originele pagina (https://jouwshop.nl/women/tops-women.html). En zo heb je bijvoorbeeld ook categoriepagina’s met filters (https://jouwshop.nl/women/tops-women.html?color=49&style_general=118) waarbij een canonical tag kan zorgen dat de gefilterde pagina refereert naar de originele pagina (https://jouwshop.nl/women/tops-women.html).

  • In Magento 2 kun je canonical tags instellen voor categorieën en voor producten. Hiervoor ga je naar Stores -> Configuration -> Catalog -> Search Engine Optimzation. De opties ‘Use Canonical Link Meta Tag For Categories’ en ‘Use Canonical Link Meta Tag For Products’ kun je aanzetten om canonical tags te plaatsen op categoriepagina’s en productpagina’s. Deze opties staan standaard uit.

Meta tags voor producten

In Magento 2 is een nieuwe SEO-functie toegevoegd, genaamd ‘Product Fields Auto-Generation’. Met deze functionaliteit kun je de metadata geautomatiseerd invullen voor productpagina’s. Het vullen van deze data gaat op globaal niveau; je hoeft het dus maar één keer goed in te stellen en het is zichtbaar op alle productpagina’s. Handig!

  • Tip: Ga in Magento 2 naar Stores -> Configuration -> Catalog -> Catalog. Hier kun je de volgende velden met attributen vullen: SKU, Meta Title, Meta Keywords, Meta Description.

Helaas kleven er ook een aantal minpunten aan deze functionaliteit. Zo is automatisch invullen alleen in te stellen op globaal niveau en dus niet per categorie. En zijn er momenteel maar drie attributen die gebruikt kunnen worden: {{name}}, {{description}} en {{sku}}. Dat is dus vrij beperkt. De omschrijving van een product is vaak veel te lang voor het Meta Description veld: zoekmachines hebben hier maar maximaal 160 karakters tot hun beschikking. Daarnaast wil je voor het vullen van de Meta Keywords en Meta Title ook andere interessante eigenschappen van het product kunnen noemen, zoals de prijs of een zelf toegevoegd attribuut.

Maar je kunt natuurlijk ook altijd de Meta informatie bij het product zelf toevoegen. In Magento 2 zijn alle zoekmachine optimalisaties verplaatst naar het tabblad ‘Search Engine Optimization’ (onder het tabblad ‘Basic settings’).

Microdata & Rich Snippets

Een grote verbetering aan Magento 2 is dat bij productpagina’s standaard de microdata inbegrepen zijn. Dit is echter alleen op productpagina’s en niet op andere pagina’s toegevoegd. Microdata zijn een aantal tags voor het optimaliseren van de communicatie tussen zoekmachines en je website. Zo kun je extra relevante informatie doorgeven aan zoekmachines zodat deze rich snippets kunnen tonen.

Zo worden bijvoorbeeld het type (product), de afbeelding, sku, de rating (in Google weergegeven als sterren) en prijs doorgeven aan zoekmachines. Hiermee vergroot je de kans dat potentiële klanten jouw producten zullen bekijken en kopen.

Prefixes & Suffixes voor Title Tags

Om nog even bij de Rich snippets te blijven: zowel in Magento 1 als 2 kun je ook een prefix of suffix aan de titel toevoegen. Zo kun je bijvoorbeeld je bedrijfsnaam of relevante zoekwoorden waar je op gevonden wilt worden toevoegen. Dit doe je door in de admin de velden ‘Default Title’, ‘Title Prefix’ en ‘Title Suffix’ in te vullen.

  • Dit doe je onder: Stores -> Configuration -> General -> Design -> HTML Head.

In Magento 2 kun je ‘alt text’ toevoegen aan je product afbeeldingen. Alt text zorgt ervoor dat afbeeldingen een beschrijving krijgen die zoekmachines kunnen lezen. Zo kunnen mensen die naar een specifiek product zoeken, via de afbeelding van dat product bij jouw webshop terecht komen. Het optimaliseren van afbeeldingen is dus zeker de moeite waard!

  • Alt text voeg je toe door in de admin te gaan naar Products -> Catalog -> Product -> Images and Videos. Klik op een afbeelding en vul het tekstveld ‘Alt Text’ in. Zoekmachines lezen deze tekst en gebruikers met een visuele beperking laten deze tekst voorlezen door hun computer. Zorg er dus voor dat je een nauwkeurig beschrijvende alt text schrijft met relevante woorden erin. De alt text van het logo kun je vinden als je navigeert naar Stores -> General -> Design -> Header -> Logo Image Alt. Verander hier de standaard Magento alt text naar een tekst die relevant is voor je webshop.

Robots.txt

Een andere verbetering aan Magento 2 is dat je via het beheerpanneel de robots.txt kunt bewerken. De robots.txt geeft aan hoever de zoekmachines mogen indexeren binnen je website.

  • Via de admin ga je naar Stores -> Configuration -> General -> Design -> Search Engine Robots. Bij het tekstveld Edit custom instruction of robots.txt File kun je de robots.txt bewerken. Via de knop Reset to Default wordt de standaard robots.txt van Magento ingeladen in het tekstveld.

Je kan in de robots.txt bepaalde folders uitsluiten als je die niet door Google geïndexeerd wilt hebben, zoals de productvergelijking (/catalog/product_compare/), de zoekresultatenpagina (/catalogsearch/), en de verlanglijst (/wishlist/). Het uitsluiten van de productvergelijking zou gedaan kunnen worden d.m.v. de volgende regel: Disallow: /catalog/product_compare/. Het robots.txt bestand is te bekijken in de browser via https://www.jouwshop.nl/robots.txt.

XML Sitemap

Net zoals in Magento 1 kun je in Magento 2 XML sitemaps genereren via het beheerpaneel. Een XML sitemap is een sitemap speciaal voor zoekmachines; deze is niet zichtbaar voor bezoekers. In de XML sitemap staan alle URL’s van de website overzichtelijk onder elkaar. Zo kunnen zoekmachines snel scannen of alle pagina’s geïndexeerd zijn, of dat er nieuwe pagina’s zijn toegevoegd die nog moeten worden opgenomen.

Bij het genereren van een XML sitemap kan van alle product-, categorie- en statische pagina’s ingesteld worden hoe vaak ze moeten worden gegenereerd en wat de prioriteit ervan is. Als bijvoorbeeld dagelijks de prijzen van producten veranderen, kun je ervoor kiezen om de sitemap dagelijks opnieuw te genereren. Gewone webpagina’s zullen minder vaak veranderen, dus zou je deze bijvoorbeeld op wekelijks kunnen zetten. De prioriteit is een waarde die doorgestuurd wordt naar Google zodat Google de sitemap kan indexeren op basis van prioriteit. De prioriteit is een waarde tussen de 0.0 en 1.0. Hoe hoger de waarde, hoe belangrijker Google de pagina vindt ten opzichte van de rest van de pagina’s uit jouw sitemap. Categoriepagina’s zijn doorgaans belangrijker dan gewone pagina’s. Je zou dus de prioriteit van je gewone pagina’s op 0.25 zetten en de prioriteit van de categorieën op 1.

Voor producten is er in Magento 2 een optie bij gekomen om afbeeldingen aan de sitemap toe te voegen. Ook heb je de optie om een maximum aantal URL’s per sitemap en om de maximale bestandsgrootte van een sitemap in te stellen. Daarnaast kun je de sitemaps automatisch toevoegen aan de Robots.txt via een instelling.

  • De instellingen voor sitemaps kun je vinden onder Stores -> Configuration -> Catalog -> XML Sitemap. De sitemaps kun je genereren via de admin door te gaan naar Marketing -> SEO & Search -> Site Map.

Er zijn helaas een aantal kleine nadelen aan deze optie. Zo kun je niet kiezen welke producttypes toegevoegd moeten worden aan de XML sitemap (grouped, simple, configurable etc.). Zodra je bijvoorbeeld een configureerbaar product hebt met daaronder 2 simpele producten, worden de 2 simpele producten ook toegevoegd aan de XML sitemap, terwijl je misschien alleen het configureerbaar product wil toevoegen. Bijvoorbeeld, een bepaald t-shirt is beschikbaar in twee kleuren. Dit t-shirt is een configureerbaar product en heeft een verzameling van twee simpele producten onder zich: een rood t-shirt en een blauw t-shirt. Je wil bijvoorbeeld alleen het configureerbaar product tonen als één product, en niet de 2 shirts apart. Dat gaat helaas niet.

Verder is het nadelig dat je geen andere bestandstypes, zoals PDF- of Word-bestanden, kunt toevoegen aan je XML sitemap. En je kunt geen pagina's toevoegen of uitsluiten.

Final notes over SEO in Magento 2

Er zijn heel wat SEO optimalisaties die Magento 2 biedt. Zo zien we een aantal bekende SEO functionaliteiten, die we al van Magento 1 kennen, maar ook nieuwe handige features zoals de toegevoegde Microdata en Rich Snippets voor producten en het aanpassen van de Robots.txt. Toch zijn er nog wel wat features die we missen, zoals Rich Snippets op andere pagina’s dan de productpagina en bijvoorbeeld een HTML sitemap. Gelukkig is Magento altijd in ontwikkeling en verbetert het met de dag. Deze optimalisaties van Magento kun je bijhouden op GitHub.