Blog

Een krachtmeting tussen Shopware 6 en Magento 2

Of het nu gaat om een replatforming of je eerste e-commerce omgeving opzetten, de zoektocht naar het juiste e-commerce platform is nooit eenvoudig. Elk pakket heeft zijn voor- en nadelen en die zijn vaak lastig tegenover elkaar weg te strepen.

Je wilt een betrouwbaar platform dat ook innovatief is, of een flexibel platform dat eenvoudig te ontwikkelen is. En het liefst binnen je kostenplaatje, voor zowel de korte als lange termijn. Dus hoe kies je het e-commerce platform dat het best past voor jouw business? Aan welke metrics geef je gewicht?

In deze blog vergelijken we de twee krachtige e-commerce platformen Magento 2 en Shopware 6. Wanneer kies je voor het meest gebruikte e-commerce platform van Nederland en wanneer voor het opkomende talent uit Duitsland? Daar gaan we zo goed mogelijk antwoord op geven.

Direct meer weten over de twee platformen? Lees onze longread over Magento 2 of Shopware 6.

Shopware 6 versus Magento 2: de marktleider of de challenger?

Als opwarmertje, eerst wat achtergrondinformatie over beide platformen.

Aan de ene kant is daar Magento, het leading e-commerce platform in Nederland. Het is geschikt voor de meer complexe, grote webshops en bedrijven als Ford, Land Rover, Christian Louboutin en Coca Cola gebruiken het e-commerce platform. Wij werken ook met Magento voor bijvoorbeeld Brabantia, JohnBeerens.com en VIA VAI shoes.

Magento is stabiel, bestaat sinds 2008 en er is een internationale community die meebouwt aan stabiele, schaalbare e-commerce oplossingen. Er zijn meer dan 4.000 modules beschikbaar om je Magento-shop te optimaliseren. Dat is dan ook meteen haar kracht: met Magento en alle beschikbare modules kun je een totaalpakket krijgen.

Aan de andere kant is daar het jongere product Shopware 6. Een relatief nieuwe naam in Nederland, maar zeker geen nieuwkomer in landen als Duitsland. In 2000 is het platform opgericht door de toen zestienjarige Stefan Hamann. Bekende merken als Aston Martin, Bijou Brigitte en Haribo werken op basis van Shopware, en wij ontwikkelen ook op Shopware voor onze klanten instax en Boerschappen.

Shopware 6 is gebouwd op betrouwbare en stabiele technieken als Symfony en Vue.js, maakt gebruik van innovatieve technieken en is volledig API-first ontwikkeld. Dit maakt het erg schaalbaar, flexibel en eenvoudig te koppelen met andere systemen of touchpoints.

Toch ligt Shopware nog ver achter qua marktaandeel. Wereldwijd zijn er nu rond de 30.000 Shopware webshops live - waarvan driekwart in Duitsland - tegenover ongeveer 780.000 Magento webshops. Wat wel opvallend is: BuiltWith laat zien dat Shopware de meeste overstappers vanuit Magento krijgt. Dan kun je jezelf afvragen: is Shopware 6 dan een betere keuze dan Magento 2?

De keuze van een platform maak je niet over één nacht ijs. Er zijn verschillende voor- en nadelen waar je rekening mee moet houden en die je tegenover elkaar af moet zetten. Ook zijn er verschillende edities binnen Magento (d.w.z. Open Source en Commerce) en Shopware (d.w.z. Shopware Community Edition, Shopware Professional Edition en de Shopware Enterprise Edition).

In deze blog zetten we Shopware Professional en Enterprise edities tegenover de Magento Commerce editie voor een eerlijke vergelijking. We kijken naar de metrics:

  • Performance

  • Development

  • Functionaliteiten

  • B2B-features

  • Marketing (SEO)

  • Design

  • Gebruiksvriendelijkheid

  • Updates

  • Community

Performance

Shopware presteert out-of-the-box iets beter op performance omdat de architectuur wat minder complex is. Magento heeft daar tegenover een architectuur die ontwikkeld is op flexibiliteit in de uitbreidbaarheid door modules. Het toevoegen van modules kan ervoor zorgen dat Magento trager wordt doordat de kwaliteit van de code die geschreven is, invloed heeft op de performance. Wat ook invloed heeft op de performance van Magento:

  1. Magento heeft redelijk zware hosting specificaties, daarom is het essentieel om een hostingpartij te kiezen die gespecialiseerd is in Magento;

  2. Ongebruikte themes en modules kunnen ook zorgen voor performance achteruitgang.

Daarom is het enorm belangrijk om het effect van modules op performance door te meten. Wij doen dat met ons performance dashboard dat voor ieder project metingen bijhoudt. Zo kunnen we nieuwe modules en nieuwe codewijzigingen monitoren. Wanneer de impact negatief is, we daar meteen actie op.

Development

Magento is een compleet en tegelijkertijd ook complex CMS. Als je meerdere websites, talen en koppelingen hebt, wordt de volle kracht van Magento benut. Dit maakt het tegelijkertijd een platform dat lastiger is qua development.

Developers hebben vaak uitdagingen met lokaal ontwikkelen binnen Magento door de zware last op het systeem. Magento leunt zwaar op caching. Wanneer caching dus uitstaat bij lokale ontwikkeling, dan kan dit voor langzame laadtijden zorgen binnen lokale ontwikkeling.

De technieken van Magento zijn ook wat verouderd. Als developer zie je verschillende nieuwe technieken opkomen, maar in Magento 2, wat in 2014 op de markt kwam, kun je daar soms nog geen gebruik van maken.

Shopware steekt met haar API-first gedachte anders in elkaar. Met de missie om het makkelijk te maken om nieuwe technieken sneller te implementeren, bieden ze een minder compleet pakket meteen vanaf de start. Ze hoeven bijvoorbeeld niet per se een eigen frontend te hebben. Op die manier kun je in Shopware beter bepalen welke functionaliteiten je er wel in wilt hebben en daar naar handelen. Je krijgt vrijheid in de frontend implementatie en hebt daar bijvoorbeeld meer keuze in het ontwerp van de checkout.

Functionaliteiten

Magento is mega in functionaliteiten. Je krijgt echt een compleet pakket. Waar je zoal gebruik van kunt maken in Magento is een geïntegreerde checkout met betaling en verzendopties, cross selling en upselling, recent bekeken en gerelateerde producten, promotiemogelijkheden, meerdere shops in één installatie, diverse third-party integraties (iDeal, Paypal, Mailchimp, Google Shopping, EBay) en er zijn extra functionaliteiten verkrijgbaar via de Magento marktplaats.

Waar precies de verschillen zitten qua functionaliteiten tussen Shopware 6 en Magento 2? In Magento krijg je:

  • De mogelijkheid om producten te vergelijken

  • Multi source inventory (MSI) en wishlists

  • Order management vanaf de admin

  • Uitgebreide rapportages met duidelijke inzichten in verkoopstatistieken

  • Meer functionaliteiten voor B2B-organisaties (zie hieronder)

  • Uitgebreid rechten en rollensysteem

Shopware heeft daarentegen een rule builder. Hiermee kun je regels op verschillende plekken in je shop toepassen, en dus niet alleen in je winkelwagen of korting maar op verzend- en betaalmethodes. Je kunt hiermee ook gebruik maken van aangepaste content voor klantgroepen.

B2B-features

Heb je meerdere stores en verschillende productcategorieën? Magento is erop ingericht om tot wel 150 stores te ontwikkelen en dat maakt het meer geschikt voor B2B-organisaties dan Shopware.

Als B2B-speler heb je waarschijnlijk ook specifieke klantafspraken over bijvoorbeeld stuk- of bulkprijzen of zijn er aangepaste levertijden, in het Magento-portaal kun je die afspraken eenvoudig instellen. Je kunt je partners ook een eigen beheergedeelte geven. Handig, wanneer je bijvoorbeeld een beperkte catalogus van je assortiment wilt tonen.

Je kunt ook gebruik maken van zogenaamde requisition lists. Dit zijn overzichten waar eerder gekochte producten in opgeslagen zijn. Een herhaalbestelling is daarmee zo gedaan. Maar ook van Magento quotation waarmee je zeer gepersonaliseerde inkoop aanbiedingen kunt doen.

Shopware heeft wel een B2B-feature maar deze is nog niet zo uitgebreid als Magento. Wel kun je verschillende processen met je CRM, ERP, PIM of andere systemen automatiseren en is er ook een mogelijkheid voor snel-bestellen met CSV of XLS of via productnummer.

Marketing (SEO)

Beide platformen houden rekening met marketingfunctionaliteiten zoals SEO. Je kunt metadata invullen en aanpassen en titels en ALT-attributen toevoegen. Ook op technisch gebied wordt er gekeken naar optimalisaties voor SEO. Zo maken ze bijvoorbeeld beide gebruik van schema markup, wat zoekmachines helpt je webshop beter te begrijpen.

Daarnaast kun je verschillende plugins gebruiken, bijvoorbeeld om direct een voorbeeldweergave uit de Search Engine Result Page (SERP) te krijgen. Houd er wel rekening mee dat plugins en modules van invloed kunnen zijn op je shop. Goed idee om bij je ontwikkelpartner te vragen wat het effect per module precies is.

Design

Iets waar wij geen gebruik van maken maar wat wel handig kan zijn: Magento templates. Bij Magento zijn er tal van templates waar je uit kunt kiezen. Heel fijn, want op die manier is er altijd wel iets dat bij je wensen past.

Wil je een heel ander design dat buiten de standaarden van Magento valt, dan wordt het een ander verhaal. In Magento is het lastiger om buiten de gebaande banen te treden. Je wordt als het ware in een layout gedrukt en op basis van die layout worden ook modules en plugins geïntegreerd.

In Shopware heb je meer vrijheid qua design. Ze hebben een verfrissende UI en nieuwe technieken waardoor je meer creativiteit hebt in het ontwerp van je website. Dat komt mede doordat back en frontend verbonden worden door de API.

Gebruiksvriendelijkheid

Als je bekend met Magento, is het een vrij gebruiksvriendelijk CMS. Heb je het nog niet eerder gezien? Dan kan het in eerste instantie wat moeite kosten om er je weg te vinden. Er zijn zoveel functionaliteiten waardoor het overzicht soms lastig te bewaren is. Door al die opties wordt ook wat ingeleverd op de snelheid van het systeem.

Shopware biedt minder opties aan, waardoor het wat intuïtiever aan kan voelen. Je kan daarmee wel tegen beperkingen aanlopen.

Voor beide systemen kun je gebruik maken van een handige paginabouwer. Voor Magento is dit de page builder waarmee je pagina’s in elkaar kunt slepen en waar de meesten van jullie al wel bekend mee zijn. Voor Shopware is dit de experience builder, die je hieronder kunt vinden.

Updates

Magento is het complete pakket en biedt veel verschillende modules en plug-ins aan. Dat maakt de zogenaamde running cost een stuk hoger dan die van Shopware.

Magento heeft op jaarbasis gemiddeld een grote release en een kleine, dus je bent veel aan het investeren in de ontwikkeling. Het hebben van modules en plug-ins heeft ook als nadeel dat wanneer de core geupdate wordt, dit ten koste gaat van de performance of er bugs in kunnen komen.

Updates in Shopware zijn over het algemeen een stuk sneller en minder tijdrovend. In 2020 is Shopware 6 uitgekomen en daarmee hebben ze een volledig nieuwe architectuur gebouwd, wat ook wat met de betrouwbaarheid van het platform doet.

Community

Door de ruime trackrecord en de grote ban van developers is Magento enorm betrouwbaar. De grootte van de community maakt het ook makkelijker om issues en fixes te vinden aangezien er wereldwijd vast wel iemand is die een oplossing gevonden heeft.

Voor Shopware is dit een heel ander verhaal. Het is van origine Duits en heeft zich vooral gefocust op Oost-Europa. Er zijn nu ongeveer 40.000 Shopware developers en de documentatie is nog schaars en bovendien vaak alleen in het Duits beschikbaar. We zien wel een kentering in de documentatie naar Engels en er is ook meer informatie beschikbaar.

Magento 2 of Shopware 6: wat is beter?

Een lastige vraag. Uiteindelijk borrelt het neer op de requirements van jouw platform én de plannen die je in de toekomst hebt.

Aan de ene kant heb je aan Magento een betrouwbaar, compleet pakket dat heel goed werkt in B2B, met een grote community en verschillende modules. Het lijkt iets meer een ‘safe bet’ waarmee je accepteert dat je zelf niet veel of makkelijk iets kunt aanpassen.

Aan de andere kant heb je Shopware, ook geen nieuwkomer, wel met een sterk innovatief karakter door de API-first gedachte waarop verschillende apparaten en technologieën worden gebouwd. Uiteindelijk moet je jezelf een aantal vragen stellen en gewicht hangen aan je wensen.

Overstappen van Magento naar Shopware, en vice versa?

Steeds meer organisaties vangen een glimp op van Shopware en vragen zich af of het gras groener is aan de overkant. Logisch, je wil het meest krachtige platform, ook in de toekomst. De ervaring leert dat replatformen zonder hoofdpijn een lastige opgave lijkt, daarom raden we je aan om in ieder geval antwoord te hebben op de volgende vragen:

  • Wat zijn je wensen nu en in de toekomst?

  • Hoe lang draai je al op je huidige platform?

  • Hoe zien transacties eruit?

  • Hoeveel klanten heb je gemiddeld en wie zijn je klanten (bedrijven of consumenten)?

  • Hoe schaalbaar wil je zijn?

  • Wil je de hosting in de cloud?

  • Wil je een Progressive Web App (PWA)?

  • Heb je innovatie op de roadmap staan?

  • Welke functionaliteiten zijn belangrijk?

  • Is het belangrijk dat het platform een eenvoudige content editor heeft?

  • Wil je een webshop die zeer compleet is of kun je wachten op functionaliteiten?

  • Ben je international gefocust?

  • Waar liggen je prioriteiten omtrent conversie t.o.v. experience (UX)?

Of je de overstap maakt, hangt sterk af van de manier waarop je het platform wilt inzetten. Welke requirements heb je en welke zitten in het pakket. Als je uiteindelijk maar tien procent gebruikt en je loopt tegen hoge onderhoudskosten aan, kan de overstap van Magento naar Shopware interessant zijn. Wil je juist een betrouwbaar platform met de mogelijkheid tot veel stores? Dan is Magento wellicht meer geschikt.

Conclusie

Shopware 6 en Magento 2 zijn allebei heel geschikte platformen om je e-commerce doelstellingen te behalen. Ze hebben geavanceerde zoekfuncties, je kunt ermee upsellen en producten aanbieden aan je klanten. Het is niet voor niets dat wij graag met beide platformen werken voor onze klanten en dat we zowel Magento certified als Shopware certified zijn.

Over het algemeen wordt Shopware ingezet voor kleine tot middelmatige bedrijven. Shopware is eenvoudiger op te zetten en gebruiksvriendelijker voor degenen die de shop runnen of marketeers die vooral visueel inspirerende pagina’s willen maken. Magento is meestal geschikter voor middelmatige tot grote bedrijven met een internationale doelgroep, een divers productassortiment of internationale verkoop. Magento is een stuk complexer maar ook completer. Je krijgt een robuust en betrouwbaar platform dat enorm veel data en verkeer kan verwerken, als je technische kennis in huis hebt of technische mensen kunt inschakelen.

Welk platform het meest geschikt is voor jou en of je moet overstappen? We helpen je graag om de antwoorden te geven op al je vragen. In het verleden hebben we met beide pakketten gewerkt, onder meer voor instax (Shopware 6) en Brabantia (Magento 2). Wil je dus meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.